lauantai 11. helmikuuta 2012

11/02 Pietariin, Pietariin

Turun Yliopistosäätiö oli taannoin armollinen hakemukselleni ja siten on mahdollistanut matka-apurahallaan kahden viikon arkistomatkani Pietariin. Miksi näin?

Siksi, että Suomen Yliopistollisen Avustuskomitean yhteistyö pietarilaisen yhteistyöelimen kanssa täydentyy merkittäviltä osin pietarilaisten lähdeaineistojen kautta. KUBU:n, ja siinä keskeisesti vaikuttaneen akateemiikko Sergei Oldenburgin arkistot ovat tässä suhteessa keskeisiä. KUBU:n arkisto on sijoitettu Pietarin kaupungin valtiolliseen keskusarkistoon (Центральный государственный архив Санкт-Петербурга, ЦГА СПб) ja akateemikko Sergei Oldenburgin arkisto sijaitsee Venäjän Tiedeakatemian Pietarin osaston arkistossa (Архив РАН, Санкт-Петербургский филиал, РАНАР). Lisäksi tarkoituksenani on käydä Tiedeakatemian kirjastossa ja Venäjän Kansalliskirjastossa lukemassa aikalaiskirjallisuutta ja sellaista venäläistä tutkimusta, jota Suomesta ei saa.

Arkistomatkan suunnittelu on yksi taiteenlajinsa. Marraskuinen matkani Prahaan onnistui hyvin, kiitos etukäteisvalmisteluiden, mutta en aina muistanut ottaa huomioon aineistojen toimitusaikoja. Kun Kaarlen yliopiston arkistossa aineiston sai käsiinsä alle 5 minuutissa, niin Ulkoasiainministeriön arkistossa aineisto toimitettiin seuraavaksi päiväksi. Eräiden Tšekin tasavallan Kansallisarkiston aineistojen toimitusaika oli jopa 3 vuorokautta ja juuri näiden "Chodovin" aineistojen kanssa minulla tulikin kiire kun en ollut täysin varautunut pitkään toimitusaikaan.

Vastaanvaan kuppailuun ei omalta puoleltani ole Pietarissa varaa, joten olen yrittänyt valmistella matkaani huolellisesti ja aikatauluttanut kaksiviikkoisen huolella: on kirjoitettu arkistoon etukäteen, selattu arkistoluettelot huolella ja rekrytoitu sikäläiset kollegat varmistamaan aineiston saannin jo etukäteen. Tiedeakatemian arkiston suhteen en ole huolissani, sillä venäläinen kollegani on pystynyt järjestämään jotain luettavaa valmiiksi, mutta Valtiollisen keskusarkiston suhteen olen skeptinen - ja tietenkin tässä arkistossa on sijoitettuna se aineisto, jota erityisesti haluan päästä lukemaan. Yhtään asiaa ei näin etukäteen auta se, että arkisto sijaitsee noin 12 kilometriä majoituksestani etelään ja arkistoa lähimmältä metroasemaltakin on vielä tovin matkaa perille. Lisäksi aukiolo- ja palveluajat ovat minun venäjäntaidoilleni vähintäänkin kryptisiä:

Прием администрации архива: вт. 10.00 – 14.00; чт. 10.00 – 11.30
Прием заявлений от граждан: вт., чт. 9.00 – 17.00 (обед с 11.30 до 12.00)
Время работы читального зала: пн., ср. 9.30 – 16.30, чт. 9.00 – 15.30

Tiedä häntä miten miehen maanantaiaamuna tuolla kaukana jossain arkiston ovella käy, mutta koska historian tutkiminen on ikuista ja loputonta, joskin varsin inspiroivaa seikkailua, niin olen varma että saan taas jonkin tarinan mukaani tältäkin matkaltani.

Ei kommentteja: