perjantai 4. toukokuuta 2012

Viides työviikko, 28. huhtikuuta – 4. toukokuuta


Viidennellä työviikolla kelit lämpenivät, minkä seurauksena Hesseniin tuli kesä. Liekö lämmenneen sään ansiota, mutta työhommissakin turbulenssi väheni, joskin viikko kului lukiessa ennen kaikkea tunnustuksellista tšekkoslovakialaista historiankirjoitusta 1950- ja 1970-luvuilta. 

 Lahn-joen laaksoa Marburgin linnavuorella olevien puiden takaa

Slovakialainen kollegani pyöritteli koko viikon ajan päätään ja naureskeli, tosin hyväntahtoisesti, sille tšekkoslovakialaiselle tutkimukselle, jota olen täällä tämän viikon aikana joutunut ja saanut lukea. Olen kuitenkin yrittänyt joka kerta puolustautua lukemistoni puolesta, siitäkin huolimatta etteivät nämä tutkimukset läpäisi minään maailman aikakautena tutkijan objektiivisuusvaatimuksia millään mittarilla laskettuna.  

On hieman puolustettava tässäkin yhteydessä näitä aineistoja ja kerrottava miksi näitä tulee lukea. Tämä on ehkä antikvaarin pedanttisuutta, josta ei kirjastolainen tutkimusta tehdessään pääse eroon, mutta tämä piintymys kääntää kaikki tutkimusalaani liittyvät kivet on sellainen ominaisuus, jonka lasken kuitenkin pikemminkin hyveeksi kuin haitaksi. Yritän selittää asiaa oman tutkimukseni kontekstissa.

Suomalaisen Yliopistollisen Avustuskomitean keväällä 1921 alkuun polkaisema hanke sai kansainvälistä vastakaikua ennen kaikkea Tšekkoslovakiassa, ja heti kesästä 1921 lähtien sillä oli vahvat yhteydet niin hallituksen pakolaispolitiikkaan (Ruská pomocná akce) kuin Tšekkoslovakian kaupallisiin pyrkimyksiin Neuvosto-Venäjällä. Varsinkin tuo jälkimmäinen aspekti on muodostunut nyt täällä Marburgissa ollessani ja sen kirjastoja hyödyntäessäni erinomaisen tärkeaäksi tutkimukseni kannalta, sillä avustushanketta ei tšekkiläisessä historiankirjoituksessa ole tarkasteltu niinkään tiedeyhteistyön tai humanitaaristen tekojen yhteydessä, vaan ennen kaikkea kysymys on liittynyt ennen kaikkea ulkomaankaupan ja tšekkoslovakialais-neuvostoliittolaisten suhteiden tarkasteluun. Näinpä 1950- ja 1970-luvuilla kirjoitettu historiantutkimus sisältääkin paljon neuvostosuhteiden reflektiota ja sotienvälisen ”porvarillisen” tasavallan suhtautumista Neuvosto-Venäjään, Neuvostoliittoon jne jne.  No, tämä puolestaan tietysti johtaa siihen, että historioitsija joutuu (niin halutessaan) lukemaan jokusenkin arkin kaikenlaista ”roskaa”, koska tällaista tutkimusta harrastettiin sellaisina aikoina kun historiankirjoituksessa vallitsi dogminmukainen narratiivi.

Voin kertoa, että tällaisen tutkimuksen lukeminen työkseen alkaa ennen pitkää hyydyttää naurun kuin naurun, jos vaikka luennan alussa parin ensimmäisen teoksen kohdalla teksteihin jaksaakin suhtautua hieman hymähdellen ja voivotellen näissä tutkimuksissa harjoitettua retoriikkaa. Tällaisen tutkimuksen camp-huumoriarvo katoaa aika pian, kun joutuu tai saa lukea alun neljättäkymmenettä taloushistoriallista tutkimusta siitä, kuinka porvarillinen maailma oli perisynnillisen äkkiväärässä riistäessään nälänhädässä olevia neuvostokansalaisia 1920-luvulla ruoka-avun (almujen) avulla. Pahimmillaan tällaisessa tutkimuksessa harjoitettu ehdottomuus ja tarkoituksellinen sokeus muulle maailmalle ei tarjoa kovinkaan kummoisia lukukokemuksia, vaan ne muistuttavat yksipuolisuudessaan ja näköalattomuudessaan eräiden suomalaisten taloudesta kirjoittavien kommentaattoreiden viimeaikaisia puheenvuoroja monessa suhteessa. Ainoa ero on, että nämä nallet ja apuset kirjoittavat tekstinsä kenenkään heitä siihen pakottamatta.

No, kirjoitukseni tarkoitus ei ollut pohtia vapaudessa kirjoittavien fundamentalistien manifesteja, vaan osoittaa että joskus kannattaa lukea kökköäkin tutkimusta. Ottaen huomioon, että tuona em. aikakaudella julkaistujen tutkimusten arvo on käytännössä nykyhistoriassa kadotettu täysin (ja syystäkin), niin ne pitävät silti sisällään arvokasta tietoa aihepiirin tutkijalle. Parhaimmillaan näitä ylhäältä annettua oppia noudattanutta historiankirjoitusta harjoittivat varsin järkevät ihmiset, jotka sitten vuoden 1989 jälkeen ovat pystyneet toimimaan ammatissaan ilman ohjausryhmän antamaan suodatinta. Ja parhaimmillaan kun nämä tutkimukset todellakin tarjoavat nykyhistorioitsijalle lähes ainutlaatuisen väylän mielenkiintoisen (aikalais-)aineiston pariin. Koska nämä tutkimukset eivät pääse välttämättä nykyajan crossreference-scholar-ranking-top research -listoille, niin tästä seuraa se, etteivät ne nouse esiin nykyhistorioitsijoiden tutkimuksesta. Tämä johtuu tiedeyhteisön aineistodiskriminaatiosta, eli kukaan ei halua (edes tekijät itse) viitata niihin, mistä seuraa se että näitä tutkimuksia on todella vaikea löytää heikon viittausfrekvenssin vuoksi. Tämä on myös sellaista tutkimuksen aluetta jonne Googlen käsi ei yletä – syitä en lähde arvailemaan. Tällaisen nykyajasta katsottuna ”väärän” aineiston sisällään pitämän informaation esiin tuleminen ja sen hyödyntäminen on siis kiinni ennen kaikkea tutkijan harrastuneisuudesta ja säntillisyydestä aineistonsa parissa. Perusduunia, käytännössä lukemista siis.

Tässä tänään taas kannoin instituutin kirjaston pinon julkaisuja, slovakkikollegani naurahti ääneen ja kysyi, että taasko sinä luet tuota roskaa. Vastasin, ettei tämä ole sitä samaa kamaa jota luin vielä eilen, vaan kerroin hänelle tämän olevan sitä aineistoa, jonka löysin lukemalla tuota ”roskaa” ja jota ei lainkaan ole hyödynnetty nykytutkimuksessa, mm. täysin unohdettuja aikalaistutkielmia Neuvosto-Venäjän NEP-politiikasta ja ulkoasianhallinnon virkamiesten kirjoituksia avustustoiminnasta.

Tarinan opetus: ei ole aineiston karvoihin katsomista. Tai jotain sellaista…

***
Kuluneen viikon aikana Marburgissa tuli kesä. Viikonlopuksi lämpeni niin, että pääsin ajamaan vuoden ensimmäiset pyörälenkit lyhyessä ajoasussa, mikä tarkoittaa pyöräilijälle jotain samaa kuin lehmien pääsy kevätlaitumille, noin niin kuin vertauskuvallisesti. Kilometrejä kertyikin mukavasti ja valmistautuminen toukokuun Italian-kierrokselle on hyvässä vaiheessa – viikonloppuna olisikin tarkoitus harjoittaa itseään sitten lisää. Samalla piristyy mielikin.

Ei kommentteja: